Hogyan lehet harcolni a stressz ellen?

Hogyan lehet harcolni a stressz ellen?

Küzdje le a stresszt, ne adja fel!


Most biztosan azt gondolja: egy újabb klisémondat és sablon tanács egy olyan embertől, akinek fogalma sincsen a problémáról. De hagy lepjem meg. Ezen cikk szerzője az az ember, aki az elmúlt év során elvesztette állását, akinek családfenntartóként gondoskodnia kell szeretteiről, akinek jelzáloghitelt kell fizetnie és aki gyerekkora óta irritábilis bélszindrómában szenved. De ez az ember nemrég bevezette azt a néhány szimpla változtatást, melyek után magabiztosan kijelentheti: Milyen kár, hogy nem tettem meg ezt a lépést korábban! Már néhány napon belül észreveheti a különbséget, úgyhogy ne hezitáljon túl sokat. Kezdjen el változtatni!
 

Vegye fel a kapcsolatot családjával és barátaival.


De ne Facebookon keresztül, hanem a jól bevált, régimódi úton: találkozzon valahol barátaival, vagy hívja át őket vendégségbe. Ne szégyellje elmondani nekik, hogyan is érez. Beszélje ki magából problémáit. Családja és barátai támogatni fogják Önt, legyen bármi. Ők mindig elnézőek, s nem Önben fogják keresni a hibát, még ha ez Önnek úgy is tűnne. Szerettei jelentik a legnagyobb védelmet a stressz ellen. Minél többet van azokkal az emberekkel, akik kedvesek Önnel, annál inkább fog Önre is átragadni pozitív energiájuk, érzéseik. Nem kell, hogy teljes mértékben meggyőzze Önt az ötlet. Csak töltsön több időt azokkal az emberekkel, akik közel állnak Önhöz.
 

Szenteljen elegendő időt a pihenésre és az alvásra.  


Az alvás fontos szerepet játszik mind testi, mind lelki sérüléseink helyreállítási folyamatában. Az alvási idő akár egy órával történő meghosszabbítása is jótékony hatással lehet egészségünkre és a stressz enyhítésére. Aludjon 7-9 órát minden nap, vagy ha úgy érzi, még többet. Amennyiben gyakori alvásproblémákkal küszködik, tanácsos konzultálnia egy pszichiáterrel – a nehézkes álomba merülés, az álmatlanság vagy a rendszeres éjszakai felébredés a krónikus stressz eredménye is lehet, mely a kezelés során javulásnak indulhat.
 

Ne töltse minden idejét munkával.


A munka gyakran egy menekülési útvonal a krónikus stressz elől. Bár nem harcol ellene, mégis azt a benyomást kelti bennünk, hogy képesek vagyunk kontroll alatt tartani saját életünket. De sokszor pontosan a munka az, amely a stressz legfőbb forrása, s a folyamatos, ördögi kör csupán ront a helyzeten. Amikor otthon is kizárólag a munkán járnak gondolatai miközben pihennie vagy aludnia kellene, szintén negatívan hat állapotára.

Az egyik legnagyobb illúzió az életben, hogy azt gondoljuk, az emberiség pótolhatatlan egységei vagyunk. Ez a tévhit jellemez minket munkahelyünkön is. Soha nem szabad túlterhelni és megfeszíteni saját magunkat és testünket csupán azért, hogy bizonyítsunk valamit másoknak vagy saját magunknak. A megfelelő munka-magánélet egyensúly megtartása kiemelten fontos.

Ezek hallatán gondolkodjon el a dolgokon – Mi az ön célja az életben, a munka, vagy maga az élet?  Ha még mindig úgy gondolja, szükséges naponta több mint 8 órát dolgoznia, olvasson utána a munka-magánélet egyensúlynak az interneten. Vegye példaként mások tapasztalatait. Lehet, hogy eljött az ideje, hogy változtasson karrierjén?
 

Menjen szórakozni.


A stressz egy tipikus küzdj-vagy-menekülj hormon, így támogatja izmainkat, szívünket és tüdőnket a fizikai erőfeszítések során. Ennek fényében hagyja, hogy eredeti céljának megfelelően dolgozzon, ellenkező esetben a hosszabb behatásra fel nem készült szervei fogják bánni. Nem kell azonnal betérnie a legközelebbi edzőterembe, maratont futnia vagy profi úszóedzéseket vennie. Kezdésképp teljesen elegendő, ha minden nap sétál egy fél órát. Egy hét elteltével máris látni fogja az eredményeket: jobb hangulat, nagyobb hajlandóság a szórakozásra. Gondolja át, melyik fizikai tevékenység töltené el a legtöbb örömmel? Talán a táncolás? Az asztalitenisz? A futás? A biciklizés? Mit kell tennie a megfelelő lépések megtételéhez? Tudja már? Legjobb, ha már holnap elkezdi a változtatást.
 

Jutalmazza magát valamivel, ami kedves Önnek.


A folytonos aggodalom az ördögi kör csapdájába kergeti Önt. Minél többet aggódik, annál rosszabbá válik a helyzet. Gondoljon egy szenvedélyére, amely örömöt okoz Önnek. Festés? Főzés? Éneklés? Horgászás? Varrás? Lovaglás? Zenélés? Találja meg az Önnek megfelelőt. Gondoljon vissza korábbi hobbijaira, és ha még mindig felkelti érdeklődését, szenteljen neki legalább 15 percet minden nap. Látni fogja, hogy milyen gyorsan megváltoztathatja az életről alkotott képét és hozzáállását egy kedvenc hobbi, mely segíteni fog Önnek, hogy a világot más megvilágításban láthassa.


Kezdjen el egészségesen táplálkozni.


Ne feledje, hogy beleiben található a „második agya”, mely testünk egyik legfontosabb funkciójáért felel – táplálékot nyújt szerveinek, melynek következtében igen nagy hatással van teste minden porcikájára. Vigyázzon a testére, s meglátja, az erőfeszítései meg fognak térülni, hiszen többek között ez is segíteni fog Önnek stresszes problémái megoldásában.


Tudjon meg többet az egészséges életmódról és diétákról és kezdjen el változtatni étkezési szokásain.


A bélben lévő „agy” rosszul reagál többek között az édességekre, az olajban sütött ételekre és a gyorsételekre. Kezdésképp a legegyszerűbb megoldás, ha megszokott étrendjét nagyobb mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel egészíti ki. Ezt követően igyekezzen úgy alakítani étkezési szokásait, hogy legalább napi 5-ször fogyasszon valamit. A legjobb az lenne, ha napi rendszerességgel enne levest is, hiszen ez egy igen könnyen emészthető étel – ezáltal tökéletes beleinknek. Az ezt követő lépések már koránt sem fognak nehézségeket okozni! Meg tudja csinálni!


Kezdjen el tudatosan tervezni, hogy visszanyerje az irányítást élete felett.


Néhányan folyamatosan egy stresszhelyzet bekövetkezésétől rettegnek. „Biztos vagyok benne, hogy rosszul fog elsülni. Nem leszek képes megcsinálni, hiszen bármi, amihez hozzáérek, el fog romlani.” Ilyen helyzetekben a legjobb tanács az, hogy tanulja meg, hogyan kell tervezni: legyen szó akár egy napról, hónapról, évről, vagy általánosságban a jövőről. Kezdje a következő nap megtervezésével. De ne vállalja túl magát végtelen feladatok bezsúfolásával, kezdésképp maximum három fontos teendő kitűzése teljesen elegendő egy napra. Ha valamelyik tennivaló pedig kimaradna, ne hibáztassa magát, folytassa a tervezést a következő nappal.
 


Ne féljen felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, ha úgy érzi, nem tudja megfelelően kezelni a stresszt.


A stressz komoly hatással van az egészségre, melyet az orvostudomány is alátámasztott: számos olyan módszer létezik, mely segít a stressz csökkentésében. Kérdezze meg barátait, meg fog lepődni, milyen sokuknak van pozitív tapasztalata professzionális terapeutákkal kapcsolatban. Talán még ajánlani is tudnak Önnek egy szakembert, aki nekik vagy ismerőseiknek már segíteni tudott. Ne szégyellje problémáját.

A krónikus stressz ugyanolyan betegség, mint bármelyik másik: néhány esetben egy orvos felkeresése elengedhetetlen.