Az IBS és az érzelmek. Hogyan kezeljük őket?

Az IBS és az érzelmek. Hogyan kezeljük őket?


Az IBS komoly hatással van belső működésünkre.


Az érintettek olyan panaszokról számolnak be, miszerint a betegség szinte minden helyzetben jelen van mindennapjaik során: a szokásos napi teendők, a munkahely, az utazások, és az iskola sem kivétel ez alól. Az IBS könnyedén megtépázhatja önértékelését.


Az IBS egyik központi eleme az úgynevezett bél-agy kapcsolat.


Ez a kifejezés értelemszerűen a belek és az agy közötti kommunikációra reflektál. A régóta ismert tény ellenére, miszerint belünk és agyunk összeköttetésben áll egymással kiterjedt neuronhálózatok által, az orvostudomány még mindig nem tud eleget arról, hogyan is működik pontosan ez a kommunikáció. Amit biztosan tudunk az nem más, mint hogy ez a két szervünk kölcsönös hatással van egymásra. Ennek fényében könnyen megállapíthatjuk, hogy negatív érzelmeink káros hatással lehetnek belünk működésére, amely, ennek következtében, még több negatív érzelmet generál. Ennek az ördögi körnek muszáj megszakadnia!
 
Érzelmeink könnyedén kiválthatják az IBS-t, az IBS pedig nem kívánatos érzelmeket generálhat.
Milyen személyes jellemvonások állnak összeköttetésben az IBS-sel?

Pszichológiai kutatások alapján megállapítható, hogy az IBS-es emberek sokszor idegrendszeri problémákkal küzdenek. Ez annyit jelent, hogy hajlamosak felnagyítani és előtérbe helyezni a negatív érzelmeket (félelem, ellenségeskedés, rosszkedv), illetve túlreagálni az őket érő külső ingereket (jóval érzékenyebbek a fájdalomra!). Fogékonyabbak a stresszre, illetve lobbanékonyak és gyakran érzelmileg instabilak lehetnek. Ez különösen érvényes azokra, akiknél az IBS hasmenés formájában jelentkezik, hiszen a negatív érzelmek felgyorsíthatják bélműködésünket.
 
Az IBS-ben szenvedők az átlaghoz viszonyítva jóval befelé fordulóbbak, ezáltal nem keresnek pozitív érzelmi támogatást, közeli barátságokat, és nem élnek aktív szociális életet.
Mi több, a tünetek felerősödése nagyfokú lelkiismeretfurdalással jár együtt.
Szintén bizonyított tény, hogy az IBS-ben szenvedők problémákba ütköznek érzéseik és érzelmeik megnevezése, illetve megkülönböztetése során. Minél kevésbé képesek erre, annál rosszabbul fognak reagálni egy pszichoterápiára.


Fájdalom


A fájdalom - különösképpen az ismeretlen eredetű - mélyen belevésődik emlékezetünkbe, s befolyásolja a világról és önmagunkról alkotott képünket. A fájdalom félelmet generál: először csupán közvetlenül a fájdalom megjelenése előtt, de később már az egész testet érzékenyebbé teheti a külső ingerekre, és hajlamos a félelem önmagában is előidézni a fájdalmat. Továbbá, amint a negatív érzelmek teret nyernek, a belső ingerekre való érzékenység még jobban felerősödik.


Méreg és harag


A dühkitörések felgyorsíthatják az egészséges szervezet bélműködését is, így az IBS-ben szenvedő betegekét még inkább befolyásolják. Ennek tudatában nem okozhat meglepetést az a bizonyított tény, mely szerint a dühkitörések kontrollálása és kezelése fontos szerepet tölt be a betegség hasmenéses tüneteinek enyhítésében.

Az ördögi kör másik mechanizmusaként a betegségbe történő visszaeséstől való félelem még hajlamosabbá teheti a beteget az ingerlékeny viselkedésre, dühkitörésekre és indokolatlan idegeskedésre, mely könnyedén tönkre teheti munkahelyi- és magánéletét. Különösképpen azokban az esetekben, amikor környezete nem tud betegségéről és arról, hogy mi is áll kontrollálatlan viselkedése hátterében. Mi több, az IBS-ben szenvedők hajlamosak a környezetükben tartózkodó embereket a vártnál kevésbé empatikusnak érezni, illetve önmagukat másokhoz hasonlítani, túlértékelve azon személyek boldogságát és ezzel egyetemben kétségbe vonni sajátjukat.


Félelem és depresszió


Amikor a félelem mértéke egy bizonyos szint fölé emelkedik, segítségre van szükségünk. Ez a segítség azért is elengedhetetlen, mert az IBS kezelése igen bonyolult és hosszadalmas, s számos különböző területen igényli fontos lépések megtételét: szükséges a megfelelő diéta, étrend-kiegészítők, gyógyszerek alkalmazása és egy lelassultabb, ám pozitív energiákkal megtöltött életmód.

Leggyakrabban a pszichoterápia segíthet. Sajnos az IBS-es betegek sűrűn váltanak kezelőorvost, és minden egyes szakember az első lépéstől kezdi a kezelési folyamatot, így kicsi eséllyel indulva az ördögi kör megtörésére. Nem meglepő módon, nagyon sok IBS-ben szenvedő személy krónikus rosszkedvben, néhány esetben akár depresszióban is szenvedhet, melyet nem csupán antidepresszánsokkal kellene kezelni.
 

Mit is kellene tenni tulajdonképpen? Hogyan birkózzunk meg a negatív érzelmekkel?

  1. A negatív érzelmek tönkreteszik egészségét. Először is próbálja meg megtanulni, hogyan ismerje fel őket.
  2. Tartsa kontroll alatt dühkitöréseit. Amikor úgy érzi, kezd túlzottan feszült és ideges lenni, próbáljon meg elszámolni 10-ig, lassítva és szabályozva eközben légzését <A légzési technikákról bővebben olvashat a "Slow-life" című fejezetben>, vagy várjon néhány napot reakciójával, válaszával. Ez a technika leginkább az üzleti életben válik be, még igen fontos és sürgető e-mailek esetén is.
  3. Beszéljen problémáiról és idegessége okairól, de kizárólag azután, miután ezzel kapcsolatos heves érzelmei lecsillapodtak.
  4. A bűnbakok keresése helyett próbáljon meg a problémamegoldásra és konfliktuskezelésre koncentrálni. Az emberek nem robotok, követnek el hibákat, összezavarodnak, tévednek. Egy nyugodt, őszinte beszélgetés és a konstruktív jellegű viták sokkal hatásosabbak a jó kapcsolatok kiépítésében, mint a dühkitörések és a kontrollálatlan agresszió.
  5. Ne hagyja felgyülemleni a negatív érzelmeket, sértéseket, méltánytalanságot és igazságtalanságokat. Ha nem tud megbocsájtani, legalább próbáljon meg felejteni. Bármikor megteheti, hogy elkerüli azokat a személyeket, akik gyakran megsértik érzéseit és képtelenek nyugodt, tényszerű beszélgetésre. Továbbá, ha Ön képtelen kontrollálni érzelmeit munkahelyén, érdemes fontolóra vennie néhány változtatást szakmai karrierje terén.
  6. Keressen relaxációs tréningeket. A keleti technikák alkalmazása nagyon jó utat mutathat a test és a lélek egyensúlyának visszanyerésére, hiszen teret adnak az érzelmeknek, és emellett jó hatással vannak az egészségre is.
  7. Nevessen, amilyen gyakran csak tud. Töltse idejét olyan emberekkel, akik aktívan élnek, vidámak, optimisták és élettel teliek. Bizonyára az ő életük sem probléma és aggodalommentes, csupán a hozzáállásuk különbözik az Önétől. Ezen személyek társasága sokat segíthet Önnek elsajátítani a pozitív személyiség és gondolkodás kialakításának titkait. Nem ok nélkül mondják, hogy a pozitív személyiségek pozitív energiát árasztanak önmagukból mások felé is!
  8. Kezdjen el rendszeres testmozgást végezni. Saját fizikai határainak feszegetése nagyon jó helyettesítője a konfrontációknak, melynek következtében már 1 hónap rendszeres testmozgás után érezni fogja annak pozitív hatásait: sokkal boldogabbnak és elégedettebbnek fogja érezni önmagát, könnyebben fogja tudni kezelni a nehéz helyzeteket, s újra képes lesz kontroll alatt tartani életét. A rendszeres testmozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni az emésztőrendszer és az IBS-es betegek általános egészségének érdekében. <Olvasson róla többet>.
  9. Ne habozzon felkeresni egy pszichológus vagy pszichiáter szakembert, amennyiben erőfeszítései ellenére mégis úgy érzi, hogy képtelen megbirkózni a feladattal, hiába igyekszik a pozitív szemléletmód kialakítására. Könnyen előfordulhat, hogy ennek elmozdításához egy szakember segítségére van szükség. Nem szégyen segítséget kérni!