Az IBS hatása a kapcsolatokra

Az IBS hatása a kapcsolatokra

Az IBS tünetei, úgymint hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, fokozott gáztermelődés és puffadás nehéz lehet mind a beteg, mind közeli környezete számára. Hatással lehet a munkára, a családi életre, a barátokkal töltött időre és az utazásra.

A kapcsolat a barátokkal, munkatársakkal vagy a család gyakran megsínyli a betegséget. Félelem, szorongás és depresszió gyakori kísérője az IBS-nek, amelyek növelhetik a hasi fájdalmat, rossz közérzetet. Az ördögi körben a fájdalom pszichológiai problémákhoz vezethet, amelyből csak még több fájdalom származik. Ez az életet könnyen egy nagy kényelmetlenséggé alakítja. De ne aggódjon! Még ezen frusztráló megpróbáltatások mellett is lehet kezelni ezt és élvezni az életet.

„A WC még mindig foglalt! Meddig tart még?”
Hányszor hallotta ezt a barátaitól, a munkatársaitól, a rokonaitól, akik türelmetlenné váltak újra, hogy használják a mosdót? Ez nagyon stresszes tud lenni, amikor pont egy kis nyugalomra lenne szüksége. Kopogás, kiáltás, ideges topogás odakinn mind csak mélyebbre lökik és rosszabbak, mint maguk a tünetek. Ez újra csak egy ördögi körhöz vezet…

Felteheti magának a kérdést: ennek így kell lennie minden nap?

Nem kell. Az első lépés a helyzet őszinte tisztázása a rokonokkal és a barátokkal. Hagyja abba a színlelést, hogy minden rendben megy és magyarázza el nekik, hogy milyen betegségben szenved. Magyarázza el, hogy milyen rosszak a tüntetek és hogy a siettetés, a kopogás nem segít: inkább egy kis nyugalomra lenne szüksége. Ha a család és a barátok megtudják, hogy egy betegség van a háttérben, megértőbbek és támogatóak lesznek.

Néhány tipp, hogyan kezelje a kapcsolatait:
 • Legyen őszinte az Önhöz legközelebb állókkal
 • Értékelje a támogatásukat
 • Kommunikáljon velük nyíltan
 • Beszéljen a saját megfigyeléseiről
 • Maradjon pozitív
Ha ezeket az egyszerű lépéseket követi, vissza fogja tudni nyerni az egyensúlyt a családi kapcsolataiban. Néha egy egyszerű változtatás, közösen kidolgozva, a reggeli rutinban csodákra képes.


IBS a munkában

Bélrendszeri rendellenességek, beleértve az IBS-t is különösen kellemetlenek a munkában. Már a munkába menés is komoly probléma lehet. A betegek gyakran kihagyják vagy késnek a munkából, iskolából vagy más kötelezettségről. A WC gyakori látogatása gyanakvóvá teheti a munkatársakat és a beteg ironikus poénok kereszttüzében találhatja magát. A munkára is kevesebb idő jut így: meg kell szakítani megbeszéléseket, ráadásul ott az érzés, hogy a felettes észreveszi a kihagyásokat. Ez ismét csak egy újabb stresszforrás, amely erősíti az IBS tüneteit.

Lehetséges az ilyen szituációk elkerülése?

Igen, rengeteg esetben lehetséges!
 • Mondja el valakinek, hogy IBS-e van. Egy őszinte beszélgetés a problémáról segíteni fog, hogy a munkatárs is megértse, miért kell néha lassítania. Mondja el a tüneteket, amelyek arra késztetik, hogy kimenjen egy megbeszélésről vagy az átlagosnál gyakrabban látogassa a mosdót. Tudassa, hogy ennek ellenére képes hatékonyan dolgozni, ha a fájdalom és kellemetlen érzés lecsillapodik.
 • Keressen olyan feladatokat, amelyeket egyedül tud végezni.
 • Kérdezze meg, hogy lehetséges-e otthonról dolgozni a rosszabb napokon.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy étkezéseinek mennyisége kellőképpen kevés egyszerre.
 • Próbáljon meg nyugodt maradni a munkában – használjon rövid relaxációs gyakorlatokat, hogy csökkentse a stresszszintet.

Aktívan stressz nélkül

Élvezze a privát életét is!
A mentális és érzelmi állapotának komoly hatása van az egészségére. Úgy gondoljuk, hogy gondolatainknak és érzéseinknek hatása van arra, hogy hogyan élünk, ezért egyensúlyt találni a munka és pihenés között elengedhetetlen.

Kérdezze meg magát: van elég szabadideje? Mit csinál ilyenkor? Egy kis fizikai aktivitás? Találkozás a barátokkal? Rengeteg a lehetőség, de az elsődleges megszüntetni azokat a dolgokat, amik akadályozzák. A szorongás leküzdhető, ha megfelelően előkészül a tervezett aktivitásra:
 • Győzödjön meg róla, hogy van a környéken WC
 • Vigyen magával zsebkendőt
 • Közlekedésnél válasszon a mosdóhoz közeli helyet
 • Figyeljen a diétára – biztosítsa a betegséghez szükséges diétát
 • Készítsen be egészséges nassolnivalót és egy üveg szénsavmentes vizet
Emlékezzen, a jólléte, az általános egészégi állapota és a jó kapcsolatok a bélrendszerénél kezdődnek. Gondoskodjon róla megfelelően!