A puffadás gyakori tünete az irritábilis bélszindrómának, leginkább a nők körében.
Bár ez többnyire egy kellemetlen tünetnek tekinthető, mintsem a betegség legkomolyabb aspektusa. Látszólag az evés okozza a tünetek megjelenését, így az érintettek inkább kerülik az étkezést napközben, amennyiben az esti órákban programjaik és kötelezettségeik következtében lapos hasra vágynak. Emellett sok nő gyakrabban számol be puffadásról a menstruációs ciklusukat megelőző héten.
Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan birkózzon meg a kellemetlen tünetekkel:
- Egyen gyakrabban, kisebb adagokat.
- Csökkentse étrendjében a rostok arányát.
- Próbálja elkerülni a székrekedést.
- Végezzen rendszeresen testmozgást.
Javaslatok a megfelelő táplálkozáshoz:
- Sok víz fogyasztása a székrekedés elkerülése végett.
- Zeller a bélmozgások szabályozása érdekében.
- Sárgadinnye és görögdinnye a több, mint 90%-os víztartalom és a káliumtartalom miatt.
- Rozmaring: kezeli a bélgázokat és segíti az emésztést
- Joghurt, különösképpen az aktív élőflórát tartalmazó fajták.
További lehetőségek:
- Menta: nyugtatja a gasztrointesztinális izmokat és segít eloszlatni a puffadásért felelős gázokat.
- Uborka: quercetin tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni a puffadást.
- Papaya: a papayában található enzim (papain) segít a gasztrointesztinális rendszernek a fehérjék lebontásában.
- Avokádó és banán: káliumban gazdag gyümölcsök, így segítik a vízvisszatartást a nátrium-szint szabályozásával, ezáltal csökkentve a só által okozott puffadás esélyét.
- Gyömbér: nyugtatja az emésztőrendszert és az emésztőizmokat, mely enyhíti a puffadást.
- Édeskömény: enyhíti a gasztrointesztinális görcsöket, amely lehetővé teszi a gázok távozását és a puffadást csökkenését.
- Spárga: segít megszabadulni a víztöbblettől, így enyhítve a diszkomfort-érzet és a puffadás okozta kellemetlenségeket.
Ételek, melyeket tanácsos elkerülni, vagy teljesen kihagyni az étrendből:
- Brokkoli, káposzta, kel: raffinózt, azaz egy olyan cukrot tartalmaznak, mely puffadáshoz vezet.
- Hüvelyesek: a bab, a lencse, a szójabab és a borsó gázképződést okozó ételek.
- Tejtermékek: ha gázosnak érzi beleit néhány szelet sajt vagy egy tál tejjel felöntött reggeliző pehely elfogyasztása után, előfordulhat, hogy laktózintoleranciában szenved. Ez annyit tesz, hogy teste nem rendelkezik a megfelelő enzimekkel ahhoz, hogy lebontsa a laktózt.
- Körte, szilva, alma: magas a rost, gyümölcscukor és szorbit tartalmuk, melyeket sokak szervezete nem tud tolerálni
- Sós ételek: a magas sótartalmú ételek fogyasztása vízvisszatartást okozhat, mely könnyedén felfúvódáshoz vezethet.
Ne felejtse el!
Az IBS esetén fennálló ételérzékenység egyénenként teljesen eltérő probléma. A javasolt diétás összetevők csupán egy általános útmutatóként szolgálnak. Jegyezze fel teste reakcióit, vezessen étkezési naplót és tapasztalja ki, hogy melyek azok az ételek, amelyek kedveznek szervezetének, illetve melyek azok, amelyeket tanácsos mellőzni étrendjéből.