Mi az IBS?

Mi az IBS?

A 27 éves Anna közel heti rendszerességgel tapasztalt hasi görcsöket az elmúlt fél év során. A fájdalom következtében minden alkalommal sürgősen mosdót kell keresnie, hiszen jól tudja, hogy számára csupán a székelés hozhat megkönnyebbülést ilyen esetekben.

A fájdalom bármikor jelentkezhet nála – üzleti tárgyalások, mozizás, éttermi vacsorák -, amitől szégyelli és tehetetlennek érzi magát. Ilyen alkalmakkor kifejezetten kellemetlen érzéssel tölti el, hogy bármelyik pillanatban azonnal mellékhelyiséget kell keresnie.

Anna egy sikeres üzletasszonynak tartja magát, aki a stressz ellenére is nagyon szereti munkáját, ám nincs tudatában annak, hogy tulajdonképpen pontosan a stressz az, amely a tüneteiért felelős. Annának irritábilis bélszindrómája van.

Az IBS, azaz az irritábilis bélszindróma vagy más néven bélrendszeri neurózis egy olyan betegség, mely a népesség közel 20%-át kínozza. Bár a legtöbb esetben a fiatal nőket érinti a probléma, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a férfiak mentesülnek alóla. Hogy miért éppen kifejezetten a nők érintettek a betegségben, még nem ismert. Okozhatják a hormonok, vagy akár a mindennapi feszültség által generált problémák kezelésének nehézségei is. Bár a kóros állapot eredete egyelőre ismeretlen, sokak által osztott vélemény, hogy a közvetlen okozója a nem megfelelően működő bél-agy kapcsolat lehet, melyre komoly hatással van a tartós stressz.

Az IBS fő tünete a hasi fájdalom, melyet váltakozó intenzitású és gyakoriságú székelési kényszer kísér. Bizonyos esetekben ez székrekedés, másoknál hasmenés formájában jelentkezik; a haspuffadás és a túlzott gázosodás is gyakori. Ez az állapot a legtöbb betegnél hónapokon át is eltarthat, mely során a tünetek többé-kevésbé heti rendszerességgel fordulnak elő.

A hasi fájdalom, mely általában az alhasi tájékon jelentkezik, mosdóhasználat után gyakran elmúlik, azonban bizonyos esetekben akár néhány órán keresztül is eltarthat. A kellemetlen érzés nem mindig ugyanazon a területen jelentkezik – a has bármely pontján előfordulhat.
Sok más probléma is jelentkezhet: néhány betegnél az étkezések erősítik fel a tüneteket, mások a gyakori laza széklet miatt aggódnak, míg sokan a váratlan székelési kényszerek, illetve a koszossá vált fehérnemű miatt feszültek a nap 24 órájában.

Ez még nem minden. Az érintett beteg krónikus kimerültségben, fejfájásban, izomfájdalmakban, hátfájásban és hangulatingadozásokban (rosszkedv, depresszió) is szenvedhetnek, melyet sok esetben alvási rendellenesség (álmatlanság, nehézkes elalvás, nappali fáradtság) is kísérhet.

A tünetek betegenként eltérhetnek, sokszor ugyanazon személy esetében is változhatnak az idő múlásával. Nincs egy fix, írott szabály, azonban az megfigyelhető, hogy az alább felsorolt tünetek egyike az esetek nagy többségében társul a hasi fájdalom mellé:
  • Laza széklet vagy hasmenés
  • Székrekedés
  • Haspuffadás
Javasolt konzultálnia orvosával is (háziorvos vagy gasztroenterológus), aki segíthet megállapítani a probléma forrását. Az irritábilis bélszindróma biztos meghatározására nincsen konkrét módszer, azonban orvosa elrendelhet olyan diagnosztikai teszteket és vizsgálatokat, melyek segíthetnek kizárni más, hasonló tüneteket produkáló betegségeket.