Mi okozza az IBS-t?

Mi okozza az IBS-t?

Az orvostudomány folyamatos kutatásai és fejlesztései ellenére a mai napig nem derült fény arra, hogy pontosan mi okozza az irritábilis bélszindrómát. A kutatók és tudósok már számos teóriát alkottak, melyek tovább erősítik a feltevést, mi szerint akár több tényező együttes jelenléte is felelős lehet a tünetek megjelenéséért. Lehetséges, hogy:
  • Az IBS-ben szenvedők vastagbele fogékonyabb lehet az átlagnál a zavartalan működést akadályozó, megfelelő bélmozgást gátló tényezőkre;
  • Az agyuk az átlagtól eltérő módon fogadja a szervezettől érkező belső jeleket, például különösen fogékony lehet a bélgörcsökre, melyeket fájdalomként értelmez (néhány ember különösen hajlamos a fájdalomérzetre);
  • Egy korábbi, nem megfelelően kezelt bélrendszeri fertőzés, vagy akár egy ételallergia is befolyásolhatja a bél immunrendszerének működését, mely ennek következtében a gyomortartalom néhány elemére helytelenül reagálhat- sok esetben hasmenés formájában;
  • A bélflóra is felelős lehet a tünetekért, hiszen tudományos kutatások bizonyítják, hogy az IBS-ben szenvedőknél az egészséges bélflóra egyensúlya felborult.
  • Az állandó, egyre növekvő stressz a béltraktusban csúcsosodhat ki.
Az utolsó állítást komoly figyelem övezte az elmúlt időben. A boldogsághormon, azaz szerotonin szintje felelős a súlyos hangulatzavarokért, mint például a depresszióért. Érdekes módon a legnagyobb mennyiségű szerotonin a tévhitekkel ellentétben nem az agyban, hanem a gyomor-béltraktus központjában található. Szemléltetésképpen mondhatjuk, hogy hasunkban található a ’második agyunk’.

Ez az agy szabályozza a bél összehúzódásait és elernyedéseit, biztosítva ezzel a bélrendszer megfelelő mozgását. Bizonyos IBS-ben szenvedő személyek összehúzódásai hosszabbak, illetve erősebbek lehetnek az átlagnál, mely a hasi fájdalmak okozója lehet, vagy éppen rövidebbek, mely pedig hasmenéshez vezethet.

A két idegrendszerünk – a központi, illetve a bélrendszeri – folyamatos összeköttetésben és kommunikációban áll egymással. Amikor állandó, stresszt kiváltó ingerek érik szervezetünket, testünk védekező mechanizmusai működésbe lépnek, s ez a folyamatos feszültség sok ember esetében a béltraktusban gyülemlik fel. Bár az orvostudomány nem tartja a stresszt az IBS közvetlen kiváltó okának, kétségtelenül szerepet játszik a tünetek megjelenésében.
 
Az IBS feltételezett okozói közé tartozik továbbá:
  • Ételallergia – gyakorlatilag bármely tápanyag vagy összetevő vezethet IBS-es tünetekhez az ételallergiában szenvedők körében, éppen ezért különösképpen javasolt egy étkezési napló vezetése. Minden ember különbözőképp reagál az egyes ételekre. Az IBS-ben szenvedők beszámolói alapján arra lehet következtetni, hogy néhány ételt javasolt elkerülni: olajban sült vagy zsíros ételeket, fehér kenyeret, hüvelyeseket, káposztát, hagymát, fűszeres ételeket, tejtermékeket, kávét, csokoládét és néha még a karfiolt és a brokkolit is!
  • Béltraktusi fertőzések krónikusan felboríthatják a bél immunrendszerének működését.
  • Hormonműködés – Előfordulhat, hogy a hormonok felelősek azért, hogy az IBS-ben szenvedők kétharmada nőnemű; az IBS tünetei a menstruáció idején felerősödhetnek.
  • Gyógyszerek – az IBS tüneteit bizonyos antibiotikumok, diabétesz gyógyszerek, koleszterinszintcsökkentő tabletták, pszichotróp gyógyszerek és egyéb készítmények is kiválthatják. Éppen ezért nagyon fontos az orvosi konzultáció, mely során kiszűrhetőek a betegnek nem megfelelő gyógyszerek.
Minden ember más, s más tüneteket produkál egy betegség során. Ez különösképpen megfigyelhető az IBS-ben szenvedők körében. Bizonyos esetekben hasmenés lehet a kór tünete, míg másoknál székrekedés, esetleg puffadás. Előfordulhat azonban a tünetek együttes jelentkezése is – mikor a beteg nem tud egyetlen fő tünetet megnevezni közülük. Sőt, a panaszok akár az beteg élete során is változhatnak, előfordulhat, hogy egy hosszas hasmenéses időszak után székrekedés jelentkezik.

A különböző fázisok eltérő megközelítést és kezelést igényelhetnek, de ennek ellenére tanácsos már a kezdeti tünetek megjelenésekor megtenni a fontos lépéseket: az életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a stresszmentes életre való törekvés elhanyagolhatatlan az IBS-es betegek körében.