Tények és tévhitek az IBS-ről

Tények és tévhitek az IBS-ről

Az IBS nem létezik, csupán az agy szüleménye. Ez nem egy betegség, kizárólag a panaszkodásról szól.


Tévhit. Az IBS egy létező, régóta ismert betegség, mely az emésztőrendszeri rendellenességek közé sorolható. Bár kétségtelen, hogy pszichológiai tényezők is szerepet játszanak az IBS tüneteinek megjelenésében, az IBS-ben szenvedők emésztőrendszeri megbetegedései bőven túlmutatnak a pszichológiai okokon, s további kezelésekre szorulnak a pszichoterápiák mellett. Az életmódváltás, a megfelelő diéta, a bélflóra normalizálása és bizonyos gyógyszeres kezelések szintén szükségesek.
 

Az IBS-ben szenvedők nagy többsége nő.


Az IBS-es betegek 65%-a valóban nő, azonban a maradék 35%-ot a férfi betegek teszik ki. Hogy milyen tényezők felelősek ezen eloszlásért, egyelőre még nem teljesen ismert. Az eltérő nemi hormonok nagy szerepet játszhatnak az eloszlás alakulásában (az IBS tünetei a menstruáció során felerősödhetnek), de ezen statisztikákat ferdíthetik bizonyos kulturális különbségek, például az, hogy férfiak gyakran nem fordulnak orvoshoz olyan panaszok esetén, mint a hasmenés vagy a székrekedés.
 

Az IBS végbélrákot, illetve súlyos gyulladásokat okozhat.


Tévhit. Az IBS nem növeli a rákos és gyulladásos bélbetegségek kialakulásának esélyét. A diagnosztika késleltetése azonban a rákos és gyulladásos betegségek feletti átsikláshoz vezethet. Az emberek szemszögéből tekintve az IBS-es betegek tünetei a rákos megbetegedésekéhez hasonlítanak. Mindazonáltal, ez egy teljes mértékben hibás feltevés és az IBS nem okozója a rák kialakulásának.
 

Az IBS nem más, mint hasmenés és székrekedés váltakozása


Tény és tévhit. Az IBS kezelési módszere nem csupán egyénenként eltérő lehet, de egyazon személy esetében is módosulhat az idő múlásával, hiszen a tünetek is folyamatosan változhatnak.  Nem mindig egyszerű feladat megnevezni egyetlen uralkodó tünetet, amikor akár több is jelentkezik a beteg esetében, azonos intenzitással. Ezáltal lehetséges, hogy az IBS hasmenés és székrekedés váltakozását idézi elő, ám puffadás és gázosodás is jelentkezhet, vagy esetleg több tünet azonos erősségű előfordulása. Az IBS esetében nem létezik egy konkrét, mindenkire érvényes szabály.
 

Az IBS nem egy súlyos betegség


Tévhit. Az IBS igen komoly hatással lehet a munkahelyi és magánéletre egyaránt. Ellehetetlenítheti a munkábajárást, s vonakodást idézhet elő szabadidős programokon való részvétel esetén. Időnként a családi programok és baráti összejövetelek azonnali megváltoztatását is megkövetelheti, mely számos kellemetlenséggel járhat.

Ezek a helyzetek minden bizonnyal komoly félelmekhez és jelentős érzelmi stresszhez vezethetnek. Gyakran lecsökkent önbecsülésben, hiperérzékenységben és szociális elszigetelődésben végződhetnek.

Az igazán extrém esetekben a beteg egész élete az IBS árnyékában zajlik. Az utazások, üzleti találkozók vagy szimplán egy baráti összejövetel is rémisztő akadállyá válhat. A beteget folyamatosan kínozza a félelem és bizonytalanság, vajon talál-e megfelelő felszereltségű és közelségű mosdóhelységet szükség esetén. A szociális dimenzió megfigyelése az egyik legfontosabb tényező a probléma súlyosságának megítélésekor. A becslések alapján csak az Egyesült Államok területén az IBS kezelési illetve az ezáltal okozott munkahelyi kimaradások költségei meghaladják a 20 milliárd dollárt évente!
 

Az IBS legmegfelelőbb kezelése számomra az, amely a barátaimnak vagy a rokonaimnak is bevált.


Tévhit. Minden ember más, mely az IBS esetében különösen igaz. Egyetlen kizárólagos ok meghatározása nem lehetséges, ezáltal egy megadott, szokványos kezelés sem létezik. A kialakított diéta és javasolt életmód jellege is egyénenként eltérhet. Mindannyiunk másféleképpen reagálhat bizonyos ételekre is: az az élelmiszer, amely valakinél a tünetek megjelenését váltja ki, egy másik személy esetében akár teljesen semleges is lehet a betegség szempontjából. A különböző betegeknél az IBS különböző formái jelentkezhetnek eltérő uralkodó tünetekkel, s a kezelési módszer minden esetben az egyén személyes klinikai állapotához és eredményeihez kell, hogy igazodjon. Ennélfogva a puffadástól szenvedő beteg eltérő kezelést igényelhet attól, mint akinek fő tünetként a hasmenés jelentkezik. 

Az azonban feltételezhető, hogy a siker kulcsa a betegség teljes mértékű, alapos kivizsgálása. Így a megfelelő diéta, a stressz csökkentése, az érzelmi kontroll fejlesztése, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen.
 

A legtöbb ember összetéveszti az IBS-t a glutén- és laktózintoleranciával.


Tény. A legtöbben hallottunk már a glutén- és a laktózintoleranciáról, és ennek következtében a tüneteket azon megbetegedésekkel párosítjuk, amelyekről már rendelkezünk megfelelő ismeretekkel. Az emésztőrendszeri rendellenességek körében felhalmozódott tudás igen széleskörű, és a hasonló tünetek könnyen azonosíthatóak számos más betegséggel is. Bár néhány IBS-es beteg ténylegesen glutén-vagy laktózintoleranciában szenved, ez egyáltalán nem szabályszerű. Éppen ezért ajánlott, hogy az IBS egy orvos által kerüljön diagnosztizálásra.
 

Gyermekek is szenvedhetnek IBS-ben.


Tény. Tudományos kutatások támasztják alá azt a megfigyelést, miszerint a fiúk és lányok ebben a korban egyenlő arányban lehetnek érintettek a betegségben (a felnőttektől eltérő módon). A csecsemők és óvodáskorúak 10-20%-a, míg a kisiskolások 6-14%-a produkál IBS-es tüneteket.
 

Az IBS diagnózisa évekbe telhet.


Tény. A tünetek elhanyagolása és figyelmen kívül hagyása könnyen vezethet kései orvosi konzultációhoz, s ezáltal a szükséges vizsgálatok megkezdésének késleltetéséhez, mely igen megnehezíti a diagnózis gyors megállapítását. Egy kutatásban megállapításra került, hogy a tünetek első megjelenése és a végleges diagnózis között akár több mint 6 év is eltelhet.
 
  • Az első tünetek megjelenése és a diagnózis felállítása között átlagosan 6 év telik el

  • A társadalom 10-15%-a szenved IBS-ben

  • A társadalom 30%-a esik át élete során IBS-en

  • A gasztroenterológiára látogatók 10-30%-a IBS-es tünetekkel jelentkezik

  • A betegek 40%-a enyhe, 35%-a közepes, 25%-a erős intenzitású panaszokkal rendelkezik

  • Az IBS-ben szenvedők csupán 30%-a rendelkezik IBS diagnózissal

  • Legtöbb estben 20-30 év közötti nők szenvednek IBS-ben

  • Az IBS-es betegek nagy többsége 45 év alatti