Az emésztőenzimek szerepe a gyomor-bél traktusban

Az emésztőenzimek szerepe a gyomor-bél traktusban

Az enzimek az egészségesen működő emésztőrendszer kulcsszereplői. A legtöbben nem tudják, hogy az enzimhiány gyakran áll az olyan emésztési problémák mögött, mint a székrekedés, a hasmenés, a gyomorégés, a puffadás, a reflux vagy az IBS, továbbá az ezeknél jóval komolyabb betegségek hátterében is, úgymint a Crohn-betegség és a magasvérnyomás.
Az enzimek fehérjék, amelyek az emésztési folyamat négy különböző fázisa során termelődnek. Megtalálhatóak a szájban, a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben is, és négy fő típusra oszthatóak.
  • Proteázok
  • Peptidázok
Feladatuk, hogy az elfogyasztott ételeket aminosavakká és apró peptidekké bontsák le, segítve a fehérjék megemésztését.
  • Lipázok
Az élelmiszerben megtalálható zsírok lebontásában van szerepük, melyeket 1 molekula glicerinre és 3 különálló molekula zsírsavra alakítanak át.
  • Amilázok
Funkciójuk az élelmiszerek szénhidráttartalmát egyszerűbb cukrokra bontani, melyeket az emberi test képes felhasználni.
  • Nukleázok
Felelősek a nukleinsavak nukleotidokká való átalakításukért.
 
Lehetővé teszik az összes alapanyag megemésztését.
Néhány esetben bélrendszerünk nem termel megfelelő mennyiségű enzimet, mely hiányosságokhoz vezethet, és befolyásolja a metabolizmus folyamatát szervezetünkben. Ez számos tünet formájában megmutatkozhat, többek között ilyen az energiahiány, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, a puffadás, a görcsök, a váratlan súlyvesztés és a hányás.
Amennyiben az enzimhiány miatt fellépő tünetek nem súlyosak, a probléma kezelhető enzimpótlók alkalmazásával.
Táplálkozási szokásaink kifejezett hatással vannak arra, hogy bélrendszerünk milyen enzimeket használ az emésztési folyamat során. Számos olyan étel létezik, mely alapjaiban is tartalmaz enzimeket. A legjobb forrásnak nyers ételek számítanak, mint például a csírák, a zöld és leveles zöldségek, a gabonafélék és a hüvelyesek.
Számos embernek az IBS mellett laktáz enzim hiánya is lehet, melynek következtében a tejtermékek elfogyasztása negatív reakciót vált ki a szervezetükből. Ilyen esetekben emésztőenzimek bevitelével tudják enyhíteni a fellépő tüneteket.