Hogyan kezeljük a negatív érzelmeket?

Hogyan kezeljük a negatív érzelmeket?

A negatív érzelmek kezelése kétségkívül az egyik legnehezebb feladat, hiszen ugyanúgy részei az éltünknek, mint a pozitívak.
Amennyiben negatív érzések törnek Önre, íme néhány tipp, amely segít leküzdeni ezeket:


Ismerje fel és nevezze meg őket

Ez az első lépés a kezelésük útján. Nevezze meg gondolatban a megjelenő érzéseket: szomorú vagyok, boldog vagyok, ideges vagyok – és próbálja meg megfigyelni őket.


Kontrollálja idegességét

Az idegesség teljesen normális, gyakran egészséges, emberi érzés. De amint elvész felette a kontroll, és romboló hatásúvá válik, könnyen munkahelyi és magánügyi problémákhoz vezethet, s gondokat okozhat az élet minden terén.
Amint észleli, hogy kezdi elveszíteni uralmát az idegesség felett, vegyen egy nagy levegőt, lassítsa le légzését, és számoljon 10-ig. Amennyiben van rá lehetőség, hogy válaszát késleltesse, várjon néhány órát, mielőtt reagálna. Ez egy gyakran alkalmazott technika az üzleti életben.


Beszéljen érzéseiről

Mondja el pszichológusának, pszichiáterének vagy barátainak, hogy milyen érzések kínozzák, de kizárólag nyugodt lelkiállapotban. Nevezze meg érzéseit, s győződjön meg róla, mi okoz Önnek feszültséget és idegességet. De figyeljen oda, hogy ne sértsen meg eközben másokat.



Koncentráljon a problémamegoldásra

Bűnbakkeresés helyett próbálja meg újra és újra átgondolni problémáit és konfliktusait, igyekezzen a helyzet megoldására és a pozitív gondolkodásra koncentrálni. Amint azonosította a problémát, tegye fel magának a kérdést: „Mi a megoldás?”, „Mit kellene tennem a megoldás érdekében?”. A pozitív gondolkodás azonban nem csupán annyit jelent, hogy azt feltételezzük, hogy problémáink egyszer csak varázslatos módon megoldódnak. El kell hinni, hogy igenis vannak megoldások problémáinkra és képesek vagyunk megtalálni, majd megvalósítani azokat.


Ne halmozza fel érzéseit

Amikor romboló gondolatokat és érzéseket generál magában (rossz emlékek, sérelmek, igazságtalanságok), túlterhelheti idegrendszerét, ami érzelmi kitöréshez vezethet. Ha nem tud megbocsájtani ezekben a helyzetekben, akkor legalább próbáljon meg felejteni. Igyekezzen elkerülni azokat a személyeket vagy szituációkat, amelyek negatív érzelmeket váltanak ki. Ha nem tudja irányítás alatt tartani érzelmeit, akkor se fojtsa őket magába. Próbáljon meg megoldást találni rá, hogyan kezelje őket.

 

Nézzen utána a relaxálási technikáknak



Tudományosan bizonyított tény, hogy a keleti technikák, mint a meditáció vagy a jóga segítenek helyreállítani testi és mentális egyensúlyunkat. A meditáció fő célja, hogy visszahozza a szellemi frissességet. Rendszeres alkalmazásával képes lesz szabályozni gondolatait és érzelmeit. Építse be napirendjébe ezen technikákat.
 


Nevessen



Mind tudjuk, a nevetés a legjobb orvosság. Nevessen, amikor csak lehetséges. Barátkozzon vidám, optimista és aktív életet élő emberekkel. Nem hiába mondják, hogy az ilyen emberek pozitív energiákat sugároznak önmagukból. Alkalmazza az alábbi technikát: amikor a negatív érzelmek eluralkodnak elméjén, hagyjon mindent maga mögött és kezdjen el hangosan nevetni. Talán bután hangzik, de ez a technika képes visszahozni az életerőt a reménytelen emberekben.


Kezdjen el mozogni

Ha kényelmetlenül érzi magát bőrében a felgyülemlett negatív érzelmek miatt, kezdjen el rendszeresen sportolni. A fizikai aktivitás remek stresszoldó, melynek hatása akár már egy havi rendszeres testmozgás után is érezhető: megnövekedett boldogság és elégedettségérzet, javuló hangulatállapot és a mozgásforma folytatására való késztetés. Válassza ki az Önhöz legjobban illő és legtöbb örömöt okozó mozgásformát, s vágjon bele már holnaptól!


Keressen fel egy szakértőt

Ne habozzon konzultálni pszichológussal vagy pszichiáterrel.
A negatív érzelmek okozta stressz esetében nehézséget okozhat egyedül megbirkózni a feladattal. Beszéljen orvosával az érzéseiről és arról, hogy milyen kihatással van életére a stressz. A stressz egészségre gyakorolt káros hatása az orvostudomány által régóta elismert tény, és a szakértők pontosan tudják, hogyan kell ezt kezelni. Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha egy szakértő segítségét kéri!