Gyakori kérdések az IBS-ről

Gyakori kérdések az IBS-ről

Milyen ételeket tanácsos fogyasztani IBS esetén?


Az IBS kezelése minden beteg esetében különböző, de bizonyos tényezők mutatnak egyezőséget. Fontos figyelembe venni, hogy a sokak által támogatott, egészséges mediterrán diéta, mely zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet kínál, bár a szívproblémák és rákos megbetegedések megelőzésében előnyös lehet, az IBS-ben szenvedők számára nem mindig ideális.

Az első és legfontosabb, hogy a beteg arra figyeljen oda, hogy mik azok az ételek, melyeket kerülnie kell. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű. Kiindulási pontként érdemes megfigyelni, hogy melyek azok az ételek, amelyek elfogyasztása után a fájdalmak jelentkeznek, illetve a tünetek felerősödnek. Előfordulhat, hogy ezek a termékek teljesen eltérnek az egyes betegek esetében. Ami azonban általánosságban feltételezhető, hogy székrekedés esetében tanácsos a székrekedést okozó ételeket, puffadás esetén a puffasztó, míg hasmenés esetén a hashajtó hatású élelmiszereket mellőzni.

Szintén tanácsos megfontolni probiotikumok és prebiotikumok fogyasztását. Ezen készítmények minden bizonnyal jelentős szerepet játszanak az IBS-es emberek esetében, ugyanis kutatatások bizonyítják, hogy esetükben az egészséges bélflóra egyensúlya felborult. A szimbiotikus baktériumok, mint a Lactobacillus, Bifidobaktérium, vagy egyes élesztőtörzsek, mint például a Saccharomyces boulardii bevitele szintén nagyon előnyös.
 

Mi az IBS?


Az IBS egy olyan betegség, mely során az érintett hosszabb időszakon keresztül a folyamatos mosdóhasználati kényszer és hasi fájdalom miatt szenved. A fájdalmat okozhatja akár a székrekedés, vagy éppen ellenkezőleg a hasmenés, és bizonyos esetekben puffadás is jelentkezhet.

A tünetek gyakran és frekventáltan jelentkeznek (akár heti rendszerességgel), és legtöbbször hónapokon, vagy akár éveken keresztül is fennállhatnak. Az IBS-ben szenvedők sok esetben kapcsolják össze ezen tüneteket bizonyos ételek fogyasztásával (például nyers hagyma vagy csokoládé), de általában nem gondolják, hogy ennek hátterében egy létező, komoly betegség állhat, mely kezelésre szorulna.

Amennyiben Önt a mosdóhasználat komolyabb aggodalommal tölti el mint az egyéb, mindennapi teendői, akkor nézzen utána részletesebben az IBS-nek. Talán ez lehet az oka nehézségeinek.
 

Hogyan ismerhetem fel az IBS-t?


Az IBS diagnózisát javasolt egy orvosi vizsgálattal alátámasztani. Bár tényleges, konkrét tesztek nem léteznek, melyek által biztosan ki lehetne jelenteni vagy ki lehetne zárni az IBS-t a páciens esetében, egy orvos a tünetek és a beteg egészségügyi állapota alapján el tudja végezni a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokat, melyek eredményeképp kizárhatóak egyéb komoly betegségek.

Minden ember különböző, ennek következtében ezen tesztek is egyénenként eltérhetnek. Amennyiben Önnél az IBS gyanúja áll fenn, ne hezitáljon kezelőorvosához fordulni a problémáival! Egy őszinte beszélgetés és a kölcsönös bizalom az első lépés a sikeres gyógyulás útján!
 

Komoly betegségnek számít az IBS?


Az IBS egy funkcionális betegség, amely annyit tesz, hogy nem okoz állandó, fizikai károsodást a béltraktusban. A beteget nem fenyegeti emiatt fellépő rákos megbetegedés, fertőzés vagy műtéti beavatkozás veszélye. Ilyen értelemben véve, az IBS nem számít komoly betegségnek.

Az IBS a bél olyan diszfunkciója, melynek következtében az összehúzódások gyorsabbak vagy lassabbak lesznek, túl kis méretűek vagy épp ellenkezőleg, túl nagyok.  Ezen működési zavarok természetesen nagyban befolyásolják az egyén közérzetét. A munka és a magánélet összeegyeztetése bélrendszeri problémákkal sokszor igen kellemetlen és frusztráló lehet. Néhány ember teljesen elzárkózik barátaitól, feladja kedvenc szabadidős tevékenységeit, mint a sport vagy az utazás, s önmagába fordul a ténytől, hogy képtelen irányítani saját testét, ezáltal sok esetben rosszkedvűvé és kibírhatatlanná válik társai és környezete számára.

Az IBS okozta kellemetlenségek igen komolyan érinthetik a beteg életét. Ilyen értelemben az IBS egy komoly betegség.

Előfordulhat, hogy a beteg önmaga észre sem veszi, milyen mértékben megváltozott a hozzáállása és viselkedése a külvilág felé. De ne keseredjen el, soha sem késő a gyógyulás útjára lépni. Ne feledje, az IBS kezelhető és számos módja van annak, hogy visszakapja komfortérzetét és önbecsülését, ezáltal ismét teljes életet élve!
 

Mi nyújthat segítséget IBS esetén?


A legfontosabb dolog a megfelelő diéta meghatározása, melyet tanácsos az aktuálisan tapasztalt tünetekhez mérten kialakítani.

Székrekedés vagy puffadás esetén a gyakori testmozgás is igen sokat segíthet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy azonnal napi szintű edzőteremlátogatóvá vagy maratonfutóvá kellene válnia. Kezdésképp elegendő egy félórás séta beiktatása is, lehetőleg napi rendszerességgel. Bizonyított tény, hogy a mozgásforma típusa sokszor kevésbé releváns, a hangsúly sokkal inkább a rendszerességen, gyakoriságon van. Mint minden más esetben, ennek kapcsán sincs egy konkrét, univerzális megoldás. Ami elengedhetetlen azonban, hogy fenntartson egy olyan mozgásformát vagy fizikai tevékenységet, mely élvezetes önnek, hiszen csak így lesz képes hosszú távon, kitartóan és következetesen űzni az adott sportot, tevékenységet. Találja meg azt a mozgásformát, amely a legtöbb örömöt okozza önnek, s amely a legoptimálisabban beilleszthető mindennapi teendői közé. Legyen ez úszás, séta, tánc, vagy akár jóga…, még egyszer, a legfontosabb a rendszeresség.

Hosszú távon ön is tapasztalni fogja, hogy a mozgás nyilvánvaló megkönnyebbülést fog hozni önnek, s javítani fogja életminőségét.
 

Mikor „támad” az IBS?


Az IBS tünetei számos különböző tényező hatására előjöhetnek. A leggyakoribb okok azonban a stressz és a nem megfelelő étkezés.

A stressz, mint kiváltó tényező nem mindig válik elsőre egyértelművé. Gondoljon az elmúlt időben adódott konfliktusokra vagy nehéz helyzetekre, akár a munkahelyén, akár otthon, a családja körében. Van bármi, ami megijeszti önt? Amitől félelme van? Teljes mértékben ura szakmai életének? És mi van a magánéletével? Van bármi akadály, ami egy pozitív, ígéretes jövő útjában áll? Boldognak érzi magát? Amennyiben nem, mi ennek az oka? Gondolja át. Vajon a negatív érzelmek és a kellemetlen szituációk hatására felgyülemlett elfojtások összekapcsolhatóak a gyakran jelentkező hasi fájdalommal és mosdóhasználati kényszerrel?

Elismerni azt a tényt, hogy a stressz hatással van életünkre és egészségünkre, az első lépés az IBS kezelésének folyamatában.

Bizonyos élelmiszeripari termékek is okozhatnak a panaszok terén visszaesést, legyen szó a tünetek megjelenéséről, vagy azok felerősödéséről. Figyelje meg testét és szervezetét, s próbálja meg megállapítani, mely ételek elfogyasztása után érzi magát rosszul. Általában nem okoz nehézséget ezek kiszűrése, ha kifejezetten az ok-okozati hatást figyeli a hasfájás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés és az elfogyasztott ételek között.

Ha továbbra is kétségei vannak és nem tudja teljes bizonyossággal megállapítani, mely ételek megfelelőek emésztőrendszerének és melyek nem, vezessen egy következetes, rendezett étkezési naplót, melyben feljegyzi az elfogyasztott élelmiszereket, s az esetlegesen utánuk bekövetkezett tüneteket.

Vonjon le következtetéseket a tapasztalatok alapján, s vegye figyelembe azt is, ha az elmúlt időkben új gyógyszert kezdett el szedni, hiszen ez is hatással lehetnek emésztésére, szervezetére. 
 

Hogyan lehet az IBS-sel élni? Gyógyítható betegség?


Azt senki nem tudja garantálni a betegeknek, hogy a tünetek soha nem fognak visszatérni, de a panaszok, vagy azok megjelenésének gyakorisága minden bizonnyal csökkenthető. A sikerhez vezető kulcs nem más, mint a probléma alapos körbejárása.

Egy megfelelő, személyre szabott diéta kialakítása, a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás elhanyagolhatatlan. Ez a folyamat hosszú távú elköteleződést és komoly döntéseket, életmódváltoztatást igényel a betegtől.

Fontos, hogy diétája tartalmazzon rostokat, probiotikumokat és prebiotikumokat – bélflórája igényli a hasznos szimbiotikus baktériumok és élesztők általi támogatást.

Kerülje a toxikus környezetet, s vegye fontolóra egy pszichológus felkeresését, ha úgy érzi, a stressz hatására kezdi elveszíteni a kontrollt önmaga felett. Kezdjen el edzőterembe járni, úszni, vagy menjen el egy 20-30 perces sétára minden nap. Itt az ideje életmódja tartós megváltoztatásának – mely segíteni fog önnek az IBS tüneteinek enyhítésében.

Milyen vény nélkül kapható készítmények léteznek az IBS kezelésére?


A tünetek változatossága miatt különböző vizsgálatokra és kezelésekre lehet szükség az egyéni igények szerint, nincs egy konkrét, univerzális megoldás vagy gyógyszer.
Segíthetnek probiotikum tartalmú készítmények, valamint az egyes fő tüneteket, úgymint a puffadást, a székrekedést vagy a hasmenést kezelő összetevők.