A rostok szerepe az IBS diétában

A rostok szerepe az IBS diétában

A rostok mindennapi étrendünk meghatározó elemei a megfelelő emésztés fenntartásához. A rost gyűjtőfogalom a növényekben található szénhidrát alapú anyagok csoportját foglalja magában. Ezek azok az anyagok, melyek a növények felépítését adják. A rostok nem kerülnek megemésztésre a gyomor-bél traktusban, szerepük azonban döntő fontosságú a vastagbélben található széklet minőségének kialakításában. Nagyobb mennyiségű rost fogyasztása segíthet a bélműködés szabályozásában, azonban ez mind az elfogyasztott rost fajtájától függ. Az oldható rostok lassítják a folyamatokat az emésztőrendszerben és csökkentik a hasmenés esélyét, míg az oldhatatlan rostok felgyorsíthatják azokat és enyhítik a székrekedést.
  1. Oldható rostok: vizet szívnak fel és gél állagúvá válnak. Lelassítják az emésztést, ezzel segítenek a hasmenés megszüntetésében.
Oldható rostforrások:
  • Zab
  • Borsó
  • Bab
  • Alma
  • Citrusfélék
  • Sárgarépa
  • Árpa
  1. Oldhatatlan rostok: olyan rostok, amelyek változatlan formában haladnak végig az emésztőrendszeren. Nem emésztődnek meg, és nem biztosítanak energiát (kalóriát). Felgyorsíthatják a bélrendszeri folyamatokat, ezáltal megszüntetve a székrekedést.
 
Oldhatatlan rostforrások:
• Teljes kiőrlésű liszt
• Búzakorpa
• Diófélék
• Bab
• Karfiol
• Zöldbab
• Krumpli
Mindkét típusú rost szükséges a bélrendszer megfelelő működéséhez, azonban jellegzetes tünetek megjelenése esetén (székrekedés, hasmenés) fontos, hogy az egészségügyi állapotunknak megfelelő rostokat fogyasszuk. Ennek fényében hasmenés esetén jobb elkerülni az oldhatatlan rostokat, míg székrekedés, puffadás esetén az oldható rostokat. Miután az azonos tulajdonságú rostok hatása személytől függően változik, az egyéni reakciók is eltérőek lehetnek. A legjobb megoldás az, ha kísérletezés útján több különböző típusú rostot is kipróbál.
Bár a megfelelő rostszükséglet kielégítése leginkább a megfelelő ételek fogyasztásával érhető el, rostpótló étrend-kiegészítők használata hasznos lehet. A megfelelő folyadékbevitel is elengedhetetlen.
Felnőtteknek minimum napi 25-35 gramm rost bevitele ajánlott, melynek 1/3-ad vagy ½-ed részét az oldható rostok tegyék ki.